Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Απόλυτη εμπιστοσύνη στη Θεία Πρόνοια


Στη ζωή του ο Γέροντας είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Θεία Πρόνοια και η ελπίδα του υπήρξε σταθερή προς τον Κύριο, που μεριμνά για τα πλάσματά Του. Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει για τους αφιερωμένους εις την εκκλησιαστική διακονία. Ακούγαμε τον Γέροντα συχνά να απαγγέλη ήρεμα το τροπάριο:
«ν θαλάσσ με πλέοντα, ν δ με βαδίζοντα, ν νυκτί καθεύδοντα περιφρούρησον, παγρυπνοντα διάσωσον, παμμάκαρ Γεώργιε...» (Αίνοι ανακομιδής λειψάνων Αγ. Γεωργίου – 3 Νοεμβρίου).
Η εμπιστοσύνη του στην Πρόνοια του Θεού πραγματικά ήτανε απεριόριστος. Το βλέπαμε αυτό, τόσο στον προσωπικό του προγραμματισμό, όσο και στις κατευθύνσεις που έδινε στα πνευματικά του τέκνα και σε όσους εναπέθεταν την καθοδήγηση της ζωής τους κάτω από το πετραχήλι του.
Συχνά, τα πνευματικά του τέκνα που διακονούσαν ως κληρικοί στον κόσμο του παρουσίαζαν τις δυσκολίες που συναντούσαν στην προσπάθειά τους στο καθημερινό έργο τους. Εκείνος συμπαραστεκόταν ποικιλοτρόπως και με έργα αλλά και με ζωντανά παραδείγματα.
-          Παιδιά, έλεγε συχνά, προχωράτε στο έργο σας και ο Θεός θα σας ανοίγη δρόμους. Μην ανησυχείτε καθόλου. Θα δείτε καθαρά το χέρι του Κυρίου να παραμερίζη εμπόδια και να ανοίγη δρόμους και λεωφόρους.
Κάποτε ένα πνευματικό του τέκνο θα πήγαινε σε μια αποστολή με αρκετές δυσκολίες. Δικαίως εξέφρασε το δισταγμό του στο Γέροντα, λέγοντάς του.
-          Γέροντα τι θα κάνω με το τάδε και τάδε πρόβλημα;
-       Πήγαινε, παιδί μου, είπε εκείνος με σταθερότητα και δεν θα έχης καμμιά δυσκολία. Σε παρακαλώ όμως να με ενημερώσης με την επιστροφή σου σχετικώς με το ζήτημα.
Όταν ο κληρικός επέστρεψε, περιχαρής ενημέρωσε ότι όλα τα εμπόδια υπερκεράσθησαν κατά πάντα, ακόμη και σε λεπτομέρειες, όπως του φαγητού.
-       Παιδί μου, να ξέρης ότι ο Θεός μεριμνά συνεχώς για τους ανθρώπους του. Ακόμη και για τα ασήμαντα περιστατικά της ζωής τους. Να θυμάσαι ότι "ο καλόγερος κοιμάται και ο Θεός του μαγειρεύει", προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Επέλυε τα θέματα σαν Πατερικός νούς. Ήτο ως οι θείοι Πατέρες « εηχος σάλπιγξ, λύρα το πνεύματος, πύρινος νος».
π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος

Αρχ. Ιερόθεου Αργύρη, Ο Ποιήσας και Διδάξας
Εκδόσεις ΥΠΑΚΟΗ, Αθήνα 2001

1 σχόλιο: