Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Αγίου Αυγουστίνου - Το πρώτο χωρίο της Γένεσης


...
Ναι, ουρανός και η γη υπάρχουν. Φωνάζουν ότι είναι έργα δημιουργημένα, γιατί μεταβάλλονται και ποικίλλουν. Όταν ένα πράγμα «υπάρχει» χωρίς να είναι έργο που κάποιος έφτιαξε, μένει το ίδιο και απαράλλαχτο, όπως ήταν και πριν, χωρίς μεταβολές και τροποποιήσεις.
Φωνάζουν ακόμη ότι δεν δημιουργήθηκαν από μόνα τους: «Υπάρχουμε επειδή μας έχουν δημιουργήσει. Άρα δεν υπήρχαμε πριν να υπάρξουμε – θα ήταν σαν να μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μονάχοι μας τον εαυτό μας». Και η φωνή τους που μιλάει, είναι ακριβώς αυτή που φανερώνει την ύπαρξή τους.
Εσύ είσαι, Κύριε, που τα έφτιαξες: είσαι ωραίος, γι’ αυτό είναι ωραία. Είσαι καλός, γι’ αυτό είναι καλά. Υπάρχεις, γι’ αυτό υπάρχουν. Δεν έχουν όμως ούτε το κάλλος ούτε την αγαθότητά σου, ούτε μιαν ύπαρξη σαν τη δική σου, γιατί εσύ είσαι ο κτίστης τους. Μπροστά σου ούτε ωραία είναι ούτε καλά, αλλά ούτε κάν υπαρκτά.
Το γνωρίζουμε και γι’ αυτό σε τιμούμε και σε δοξάζουμε, και η γνώση μας μπροστά στη γνώση σου είναι άγνοια.
Πώς όμως έφτιαξες τον ουρανό και τη γή;
....
Ναί, Κύριε, σε μεγαλύνουν τα πάντα, γιατί είσαι ο δημιουργός των πάντων. Αλλά εσύ πώς τα φτιάχνεις; Πώς έφτιαξες, Θεέ μου, τον ουρανό και τη γή; Δεν ήσουν βέβαια στον ουρανό ή στη γη όταν έφτιαχνες τον ουρανό και τη γη, αλλά ούτε και στον αέρα ή το νερό, αφού και αυτά ανήκουν στη γη. Ασφαλώς δεν ήσουν μέσα στο σύμπαν όταν δημιούργησες το σύμπαν, γιατί ποιός τόπος θα μπορούσε να υπάρξει πριν δημιουργηθεί; Δεν είχες κάποιο πράγμα στα χέρια σου για να φτιάξεις τον ουρανό και τη γή, γιατί από πού θα προερχόταν κάτι που δεν έφτιαξες εσύ; Και τι υπάρχει που δεν σου οφείλει την ύπαρξή του;
Εσύ είπες λοιπόν και «εγένοντο», και τα έφτιαξες όλα με τον Λόγο σου.

Αγίου Αυγουστίνου, «Εξομολογήσεις»
Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2007

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου