Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Φάκελλος Κυπριακό: Ηγέτες ή μαριονέτες;

Manuel V. Voloudakis
20 Ιουλίου 1974: Η ημέρα του προφήτη Ηλία επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη στους αμέριμνους πολίτες καθώς οι Τούρκοι εισέβαλαν και κατέλαβαν σχεδόν το μισό νησί. Το δυσάρεστο είναι πως πίσω από αυτή την εισβολή, κρύβεται ένα σχέδιο με συνενόχους Έλληνες, Τούρκους και Αμερικανούς. Στη μνήμη των νεκρών, των αγνοούμενων, αλλά και αυτών που τους κατάντησαν πρόσφυγες στην ίδια τους την Πατρίδα, αφιερώνω το έγγραφο-ντοκουμέντο που φανερώνει το παρασκήνιο αυτής της εισβολής αλλά και των μετέπειτα συμβιβασμών. Παρατηρείστε πως οι Αμερικανοί "περιφρουρούν" τον αγαπημένο τους "εθνάρχη" των Ελλήνων, πως χειρίζονται Έλληνες και Τούρκους και κυρίως πως "χειρουργικά" δεν αφήνουν να ακουστεί η φωνή της Ρωσίας που ήθελε ενωμένη την Ελλάδα και έξω από το Ν.Α.Τ.Ο. Τέλος φαίνεται καθαρά πως οι "ηγέτες" Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι παρά μαριονέτες των Η.Π.Α. σε διατεταγμένη υπηρεσία!

Διαβάστε με προσοχή και προσπαθήστε να αντιληφθείτε πόσο μεγάλη ευθύνη έχει όποιος εξακολουθεί και στηρίζει κόμματα και πολιτικούς που αποδεδειγμένα πούλησαν την Πατρίδα τους! Η φωτογραφία του άρθρου είναι σκίτσο που διέρρευσε από τα γραφεία της CIA και δείχνει την Κύπρο διχοτομημένη. Γράφει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Ιγνατίου που ασχολήθηκε εκτεταμένα με το ζήτημα: «Ο χάρτης, που είναι το συγκλονιστικότερο έγγραφο-αποδεικτικό στοιχείο της ενοχής του Kissinger, έχει τη δική του ιστορία από τα γραφεία της CIA στο Langley, μέχρι τον έβδομο όροφο του State Department στην Ουάσιγκτον. Ήταν μέρος των εγγράφων που έφεραν τον διακριτικό τίτλο "For eyes only" ("Για τα μάτια μόνο") και τα οποία υποτίθεται ότι είχαν καταστραφεί. Πρωτοπληροφορηθήκαμε την ύπαρξη του συγκεκριμένου χάρτη, αλλά και άλλων δώδεκα, από τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Joseph John Sisco. Είχε πει με βεβαιότητα ότι όλοι οι χάρτες που σχεδιάστηκαν από τις 20 Ιουλίου 1974 μέχρι την 31η Αυγούστου του 1974 είχαν καταστραφεί. Οι χάρτες είχαν γίνει το παιχνίδι μιας ομάδας ερευνητών και φοιτητών, οι οποίοι αναζητούσαν τα έγγραφα του τότε υπουργού Εξωτερικών για τη Χιλή και την Κύπρο. Από κάποια στιγμή και μετά, είχε καταντήσει το αστείο των μελών της ομάδας, αλλά συνάμα και ο πόνος τους. Τελικά, ο χάρτης με τον αριθμό 9 βρέθηκε σε χώρο των Εθνικών Αρχείων μαζί με άλλα έγγραφα που έφεραν τον χαρακτηριστικό κωδικό "Για τα μάτια μόνο". Πρόκειται για εισηγήσεις και προτάσεις προς τον Kissinger, που αφορούσαν την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλα μέρη του κόσμου. Στο πακέτο εκείνο συμπεριλαμβανόταν και το περίφημο μνημόνιο [σημ. ΜΒΒ: αυτό που παραθέτω παρακάτω] του Helmut Sonnenfeldt, του νομικού συμβούλου του Kissinger, που κάλυπτε με ακρίβεια, όπως και ο χάρτης με τον αριθμό 9, τα εδάφη που θα καταλάμβαναν οι Τούρκοι μετά το τέλος της δεύτερης εισβολής».

THE COUNSELOR
DEPARTMENT OF STATE
WASHINGTON

August 14, 1974

SECRET/EYES ONLY

MEMORANDUM FOR THE SECRETARY

FROM: Helmut Sonnenfeldt

SUBJECT: Cyprus Actions

You wanted some brief ideas on what we do next.
Nothing I can think of will stop the Turks now from trying to secure by force what they demanded in their ultimata. In fact, as has always been true, the only conceivable modus vivendi will have to rest on a de facto division of the island, whatever the form.

If the Turks move fast and can then be gotten to stand down, it may pre-empt Greek counteraction and then give us a chance to try for a deal. (It may also save Karamanlis).

While the Soviets can serve as a bogey, we must keep them at arms length. They cannot become the arbiter between US allies. Their interests differ drastically from ours: we want a modus vivendi between Greece and Turkey, they want a non-aligned Cyprus, preferably with Greece or Turkey or both disaffected from NATO.

Thus, we should:
- urgently try to contain Greek reaction; 24 hours at a time;
- bluntly tell the Turks they must stop, today, tomorrow at the latest;
- warn the Turks that Greece is rapidly moving leftward;
- send high-level US man to Athens to exert continuing direct influence on Karamanlis;
- assuming the Turks quickly take Famagusta, privately assure Turks we will get them a solution involving one third of the island, within some kind of federal arrangement;
- assure Greeks we will contain Turk demands and allow no additional enclaves, etc.
You should not get involved directly till the fighting stops; then you must since there is no alternative and only we have the clout.

I do not think Brussels/NATO is the place to use when the time comes. The Greeks are probably too sore at NATO and the vehicle of a ministerial meeting is awkward. Anyway, you need Ecevit and Karamanlis.


London may be unacceptable to the Turks because of Callaghan's blast at them.
You should not shuttle

Μετάφραση:

Ζητήσατε κάποιες σύντομες ιδέες για το τι πρέπει να κάνουμε στο ζήτημα της Κύπρου.
Τίποτε, από όσο γνωρίζω, δεν μπορεί να σταματήσει την Τουρκική πλευρά από τις προσπάθειες εξασφάλισης των απαιτήσεών τους μέσω της χρήσης στρατιωτικής δύναμης. Ο μόνος τρόπος συμβιβασμού είναι η de facto διαίρεση του νησιού, υπό οποιαδήποτε μορφή.

Στην περίπτωση που οι Τούρκοι κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά μπορεί να «προλάβουν» μία Ελληνική αντίδραση και να μας δώσουν με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία να προσπαθήσουμε να διαμεσολαβήσουμε για μία λύση επί του ζητήματος. (Αυτό θα «σώσει» και τον Καραμανλή).


Επίσης, δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στους Σοβιετικούς να λάβουν το ρόλο του διαιτητή στο εν λόγω ζήτημα. Δεν μπορούν να διαιτητεύσουν δυο συμμάχους των Η.Π.Α.Τα συμφέροντά τους είναι αντιδιαμετρικά αντίθετα από τα δικά μας. Εμείς ζητούμε έναν συμβιβασμό, ενώ εκείνοι θέλουν μία ανεξάρτητη Κύπρο, και κατά προτίμηση την Ελλάδα και την Τουρκία να παραμένουν ανεπηρέαστες από το Ν.Α.Τ.Ο.


Για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει:
- Να περιορίσουμε άμεσα οποιαδήποτε Ελληνική αντίδραση, για 24 ώρες κάθε φορά.
- Να καταστήσουμε σαφές στους Τούρκους ότι πρέπει να σταματήσουν σήμερα, το αργότερο αύριο
- Να προειδοποιήσουμε την Τουρκία ότι η Ελλάδα κινείται με ταχείς ρυθμούς προς τα αριστερά
- Να αποστείλουμε υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο στην Αθήνα προκειμένου να ασκήσει επιρροή στον Καραμανλή
- Θεωρώντας ότι οι Τούρκοι θα κινηθούν άμεσα, να τους ενημερώσουμε προσωπικά ότι θα τους διασφαλίσουμε λύση που θα περιλαμβάνει το ένα τρίτο του νησιού, ένα είδος ομοσπονδιακού διακανονισμού
- Να εξασφαλίσουμε στην Ελληνική πλευρά ότι θα συγκρατήσουμε τις Τουρκικές απαιτήσεις
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εμπλακείτε απευθείας προτού σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις. Μετά το πέρας αυτών μπορείτε να παρέμβετε, καθώς δεν θα υπάρχει άλλη εναλλακτική και μόνο εμείς θα ασκούμε επιρροή.

Δεν πιστεύω πως οι Βρυξέλλες/Ν.Α.Τ.Ο. θα πρέπει να «χρησιμοποιηθούν, όταν θα έρθει εκείνη η ώρα. Οι Έλληνες θα βρίσκονται εν θερμώ και ως εκ τούτου δεν θα έχει νόημα μία υπουργική συνάντηση. Οπωσδήποτε χρειάζεστε τον Καραμανλή και τον Ecevit.


Το Λονδίνο μπορεί να μην είναι αποδεκτό στους Τούρκους εξαιτίας των εκρήξεων του Callaghan εις βάρος τους.
Μη πάρετε θέση (υπέρ κάποιας από τις δύο πλευρές).

Το παρόν το αφιερώνω ευλαβικά και με την δέουσα τιμή και ευχαριστία σε αυτούς που έχασαν την ζωή τους για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου